telefoon-klein Hoe ziet de werkweek van de toekomst eruit? NewComm IT0592 40 78 11       email-klein Hoe ziet de werkweek van de toekomst eruit? NewComm ITinfo@newcomm.nl       Supportsupport          

NewCommIT_OverOns-medewerkers_header Hoe ziet de werkweek van de toekomst eruit? NewComm IT
Hoe ziet de werkweek van de toekomst eruit?

 AdobeStock_331412727 Hoe ziet de werkweek van de toekomst eruit? NewComm IT

 

Als het dagelijks leven niet meer gedomineerd wordt door corona, wordt onze werkweek dan weer zoals het was? Bart Jan Pranger en Wiebren Dijkstra denken van niet. Zij vertellen welke veranderingen volgens hen blijven en hoe de werkplek van de toekomst eruitziet.

“Als je me anderhalf jaar geleden had verteld dat bijna iedereen nu Microsoft Teams zou gebruiken, had ik je schaapachtig aangekeken,” vertelt Bart Jan Pranger met een glimlach. Hij heeft in zijn functie als Microsoft 365 Consultant als geen ander gemerkt welk effect corona heeft gehad op het gebruik van het programma. “Voor corona was ik wel bij klanten om MS Teams te laten zien als chat- en vergadertool. Maar bij zowel grote als kleine bedrijven waren mensen er nauwelijks mee bezig. Toen de thuiswerkmaatregel werd ingevoerd was er geen andere keus: iedereen moest digitaal vergaderen. Salesmanager Wiebren Dijkstra beaamt dit: “De telefoon stond roodgloeiend bij ons. Iedereen was op zoek naar oplossingen om vanuit huis te werken. Waar Office 365 voor die tijd vooral werd gezien als het Word, Excel en Powerpoint pakket in de cloud, ontdekten mensen nu in razend tempo de andere mogelijkheden.”

Snelle aanpassingen

Noodgedwongen verplaatste het bureau op kantoor naar de keukentafel. Hoewel het voor veel werknemers een grote verandering was om op afstand te werken, merkt Dijkstra ook de flexibiliteit van organisaties. “Mensen zijn best snel gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Samenwerken in bestanden en videobellen is nu de normaalste zaak van de wereld. Dat merkten onze helpdeskmedewerkers ook: er kwamen meer vragen over het gebruik van privécomputers en stabiele en veilige wifinetwerken thuis. Bedrijven moeten in de toekomst ook nadenken over hoe ze hun werknemers faciliteren om (meer) thuis te werken.”

Virtuele werkruimte

Nu videobellen de standaard is, merkt Pranger dat de interesse voor andere functies ook toeneemt. “Microsoft Teams is zoveel meer dan een chat- en vergadertool. Alle communicatie, informatie en afspraken komen er samen. Wij ondersteunen klanten in het veranderproces naar hun virtuele werkruimte. Microsoft Teams kan het interne mailverkeer vervangen en is de centrale communicatieplek voor de samenwerking in digitale vergaderruimtes.” Dijkstra ziet dat de digitale transformatie een blijvende verandering teweegbrengt – fysieke afspraken zijn niet meer de standaard. “Je hoeft niet per se met collega’s in dezelfde ruimte te zijn om te kunnen werken. Soms is het veel efficiënter om in te bellen, in plaats van anderhalf uur reistijd te hebben naar een afspraak. Ik denk ook dat dat gaat blijven in de toekomst.”

Een goede balans

Hoewel organisaties nu merken dat op afstand werken prima gaat, is ook duidelijk dat het geen houdbare situatie is. Mensen hebben persoonlijk contact nodig. Dijkstra pleit ook voor een goede balans tussen beide: “Thuiswerken wordt een belangrijk onderdeel van de moderne werkweek, net zoals videobellen. Ik denk dat kantoor vooral gebruikt gaat worden als ontmoetingsplek waar je met collega’s brainstormt of creatieve sessies hebt. Dat vraagt wel om een andere werkethiek, om te voorkomen dat de grenzen tussen privé en werk vervagen.”

Werkplek van de toekomst

Online vergaderen zal niet meer uit de werkweek verdwijnen, daar zijn beide mannen van overtuigd. Pranger voorspelt: “Er zullen bedrijven zijn die op dezelfde voet verdergaan als voor corona, maar andere bedrijven innoveren verder. Dat ligt natuurlijk ook aan de sector en de behoeftes van werknemers. Maar ik weet zeker dat we radicaal anders omgaan met mobiliteit en kantoorpanden. Is werken niet gewoon je laptop hebben en op iedere plek kunnen werken? Ik denk we veel efficiënter centraal kunnen samenwerken door optimaal gebruik te maken van online mogelijkheden.”

Meld je aan voor de inspiratiesessie

Dat er een balans gevonden moet worden tussen de voordelen van thuiswerken en het gemis van fysiek contact, is duidelijk. We zijn heel benieuwd hoe mensen uit andere sectoren hier over denken. Daarom organiseren we op 30 maart a.s. een online inspiratiesessie tussen 12.00-13.30 uur. Samen met een aantal andere organisaties en Donar Groningen discussiëren we over hoe blijvende veranderingen onze werkweek in de nabije toekomst zullen veranderen. Ben jij erbij? Meld je dan aan via we link op Donar.nl: 

Meer informatie en aanmelden

Deze sessie is een initiatief van NewComm IT en wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal businessclubleden van basketbalclub Donar Groningen: HumanCapitalCare, Bloemsma & Faassen, DeHaan Advocaten & Notarissen, MINI Martinistad en MYFacilities.

 

Kom er achter wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen