telefoon-klein Blog: Meltdown, Spectre en de risico’s NewComm IT0592 40 78 11       email-klein Blog: Meltdown, Spectre en de risico’s NewComm ITinfo@newcomm.nl       Supportsupport          

NewCommIT_OverOns-medewerkers_header Blog: Meltdown, Spectre en de risico’s NewComm IT
Blog: Meltdown, Spectre en de risico’s

Comic_Stefan_met_schild Blog: Meltdown, Spectre en de risico’s NewComm IT

In juni 2017 zijn er meldingen van kwetsbaarheden gedaan bij de grote processor-fabrikanten Intel, AMD en ARM. Sinds die meldingen is er weinig gedaan door deze fabrikanten.

Tot op 1 januari 2018 een bericht duidelijk maakt dat er wel degelijk gevaar bestaat door de lekken in de processoren. Meltdown en Spectre zien het daglicht.

Onder vuur liggen praktisch alle computers, servers en mobile devices. De kwetsbaarheden hebben te maken met de samenwerking tussen intern geheugen en de applicaties (software) en in theorie is het mogelijk om informatie welke wordt uitgewisseld tussen geheugen en applicaties kan worden onderschept.

Nu volgen er snel acties op Meltdown. Microsoft dicht dit gat met een uitgebrachte update voor Windows en ook Apple is druk in de weer met MacOS en iOS. Andere Operating Systemen zoals Android brengen ook updates uit. Spectre bestrijden zal minder gemakkelijk zijn. Een oplossing hiervoor is er nog niet, maar gelukkig is het ook niet gemakkelijk om op deze manier te hacken.

Vooralsnog lijkt het alsof er geen misbruik is gemaakt van deze kwetsbaarheden. Het is in beide gevallen niet erg eenvoudig om dit te doen.

Het advies van NewComm IT is om geforceerd patches door te voeren op regelmatige basis op alle Operating Systemen van alle devices en enterprise-systemen.

Relaties van NewComm IT  met:

  • Easy-Desktop dienstverlening;
  • Easy-Cloud dienstverlening;
  • NMS Server Pro-Actief dienstverlening;
  • Easy-Secure dienstverlening;
  • SonicWall Next Generation Firewall inclusief geldig supportcontract

zijn goed beschermd tegen Meltdown omdat updates structureel worden doorgevoerd.

Meer weten over Spectre, Meltdown of IT Security? Neem gerust contact met ons op.

Stefan Zevenberg is IT Business Consultant bij NewComm IT en wordt veel gevraagd om de impact van toenemende afhankelijkheden en bedreigingen op het gebied van IT af te zetten tegen technische en organisatorische mogelijkheden.

Kom er achter wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen